(Foto: RTV Noord / Peter Steinfort)Bron: RTV Noord, 07-09-2016
Foto: RTV Noord/Peter Steinfort


De kloeten klei vlogen woensdag in het rond bij het tot ontploffing brengen van een gevonden granaat van een Panzerfaustgranaat in het Damsterdiep. Het projectiel is een van honderdduizenden in Nederland.


Dat stelt Michiel van Oers van T&A Survey, dat onder andere bodemonderzoek doet voor de provincie. Van klein naar groot. En groot zijn dan de vliegtuigbommen, zegt hij over de explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Staan ze allemaal op scherp?

Maar op zich liggen die op veel plaatsen zonder dat ze enig kwaad kunnen. Daar zitten heel veel kleine explosieven tussen of onderdelen van explosieven. Maar er zijn er ook die gevaarlijk zijn bij bijvoorbeeld werkzaamheden. Meer dan tien bedrijven, waaronder die van Van Oers, zijn dagelijks in de weer om explosieven op te sporen. Dit is naast de EOD die tweeduizend keer per jaar uitrukt voor een explosief of mogelijk explosief.

Een explosief gevonden: wat nu?

De vinder van de granaat uit het Damsterdiep nam volgens Van Oers een risico door het explosief te verplaatsen. Als je zelf iets vindt, moet je er zekere afblijven. En beter is ook nog om afstand te nemen. Maar het aller belangrijkste is: niet meer beroeren, want dat kan het begin zijn van een ontploffing. En dat is niet fijn. Daar raken mensen echt gewond door. En dat is zonde, want het is niet nodig.

Explosieven in Groninger grond
Hoeveel bommen en granaten er nog in de Groninger bodem liggen, durft Van Oers niet te zeggen. Er zijn gebieden waar veel meer explosieven liggen dan in de provincie Groningen. Maar ook in Groningen heb je gebieden met een verhoogde kans om iets aan te treffen.

<