In mei 2018 presenteerden Geothermie Nederland, EBN en Stichting Warmtenetwerk het Masterplan Aardwarmte, waarin ambitieuze doelen werden gesteld voor de toekomst van geothermie in Nederland. Het aantal geothermische doubletten moest met 10 per jaar stijgen tot 75 in 2025 en daarna tot 175 in 2030. Het  uiteindelijk streven was 700 actieve doubletten in 2050.  Maar wat is daar in de praktijk van terecht gekomen? 


In 2018 telde Nederland 20 geothermische doubletten, waarvan 18 in productie. Inmiddels zijn er 22 actieve aardwarmte projecten en zitten er nog tenminste 14 projecten in de ontwikkelingsfase. Dit resulteert in een toename van 1 doublet per jaar. Er moet dus nog veel gebeuren om het doel dat we onszelf hebben gesteld te behalen. 

Klein aandeel

Data uit 2020 laten zien dat 300 Petajoule (PJ) van het primaire energieverbruik in Nederland bestaat uit hernieuwbare energie (figuur 1). Slechts 2% hiervan komt uit de winning van aardwarmte. In 2020 ging van het totale Nederlandse energieverbruik 41% naar warmte. Van deze warmte werd 436 PJ gebruikt in de gebouwde omgeving. De 6 PJ die aardwarmte momenteel hieraan bijdraagt, betekent dat er een enorm gat bestaat wat momenteel nog wordt opgevuld met zelf gewonnen en/of geïmporteerde fossiele brandstoffen.

Figuur 1 - Verdeling hernieuwbare bronnen welke deel uitmaken van het primaire energieverbruik. (EBN 2022/CBS 2020)

Kosten omlaag 

Ondanks de enorme potentie als nagenoeg onuitputbare en altijd beschikbare bron van energie, blijft geothermie achter bij andere hernieuwbare energiebronnen als wind en zonne-energie (figuur 2). Dit komt mede door de hoge investeringskosten die geothermische projecten momenteel nog met zich meebrengen. Op het gebied van wind en zonne-energie is er al veel expertise en ervaring, waardoor de start van een project minder investeringskosten met zich meebrengt. De hoge kosten van geothermie kunnen omlaag gebracht worden door subsidies (e.g. SDE++), die in het nieuwe regeerakkoord waarschijnlijk worden uitgebreid met 30 miljard euro over de komende 10 jaar. Deze subsidieregeling vergt echter nog wat verfijning, aangezien nu al duidelijk is dat de SDE++ dit jaar voornamelijk wordt weggekaapt door de grote CO2-afvang- en opslagprojecten. 

In Frankrijk en Duitsland worden wijken van grote steden als Parijs en München al decennia lang  met succes verwarmd door aardwarmte. Om de volledige potentie van geothermie in Nederland te kunnen benutten, zal het beleid dus moeten worden aangepast. De potentie is er zeker! 

T&A en Geothermie

Bij T&A Survey hebben we veel ervaring met geothermie. Wij zijn nauw betrokken geweest bij succesvolle geothermieprojecten als Greenwell Westland en Trias Westland en tientallen andere projecten. Ons deskundige team verzorgt het hele traject voor de aanleg van een geothermisch systeem: van quickscan, detailonderzoek en haalbaarheidsstudie tot well engineering en de aanvraag van vergunningen en subsidies voor uw geothermieproject. Kijk hier voor meer informatie.



Figuur 2 - Verdeling van aardwarmte, wind- en zonne-energie binnen de totaal gewonnen hernieuwbare energie in Nederland. (Cijfers Energie in Nederland)