Vanaf 1 april 2024 is de nieuwe Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie van toepassing. Met deze nieuwe richtlijn wordt het mogelijk om geofysisch onderzoek in een vroeger stadium toe te passen. Hierdoor kan een archeologisch onderzoeksgebied nog voor er bodemingrijpende werkzaamheden plaatsvinden beter afgebakend of geheel uitgesloten worden.
Met de oude regeling speelde geofysisch onderzoek in de archeologische praktijk feitelijk geen rol meer. Met de komst van de nieuwe KNA is dit anders, en dit biedt grote voordelen. Vanaf nu kan namelijk in het kader van het opstellen van een Programma van Eisen reeds geofysisch onderzoek uitgevoerd worden. Hiermee is het nu mogelijk om bodemingrijpende archeologische werkzaamheden (bijvoorbeeld opgraven, proefsleuven of boringen) gerichter uit te voeren. Daardoor zijn potentiële archeologische vindplaatsen in het onderzoeksgebied gelokaliseerd of juist uit te sluiten. Het grote voordeel van deze nieuwe mogelijkheid is dat kosten van een archeologisch onderzoek veel scherper berekend kunnen worden dan voorheen.
Dit kan uiteraard alleen in nauwe samenwerking tussen de uitvoerder van het geofysisch onderzoek en de archeoloog, het is daarom aan te bevelen om vroegtijdig een uitvoerder van geofysisch onderzoek te raadplegen. T&A beschikt over decennialange ervaring op het gebied van geofysisch onderzoek en kan het archeologisch traject bestaande uit bureauonderzoek, geofysisch onderzoek en het opstellen van een PvE voor u regelen.