Midden-Limburg is een interessant speelveld voor ondergrondse energie. Mijnbouw in verschillende vormen heeft de provincie de afgelopen eeuwen gekarakteriseerd. Vanwege de herontwikkeling en verduurzaming van een locatie op een bedrijventerrein in Midden-Limburg is T&A Survey benaderd om de haalbaarheid van ondergrondse duurzame energie te beoordelen.

 

Geologisch profiel door projectlocatie

 

Vanwege de schaalgrootte van het project werd al snel duidelijk dat van de beschikbare types ondergrondse energie(opslag) een gesloten bodemenergiesysteem het beste aansloot op de behoeftes. Naarmate het project vorderde werd tijdens een koffiegesprek ook duidelijk dat er op andere fronten behoefte was aan ondergrondse expertise. Vanwege de gebrekkige administratie van de voorgaande eigenaren van de kabels en leidingen, bleek er een grondradaronderzoek gewenst.

T&A Survey heeft als specialist in gecombineerd bodemonderzoek verschillende disciplines kunnen aanwenden om sterk uiteenlopende vraagstukken te beantwoorden. In dit geval dus de combinatie van geofysisch bodemonderzoek en de toetsing van de haalbaarheid van een gesloten bodemenergiesysteem.

In twee dagen tijd is het gehele fabrieksterrein door middel van bijna 10 km kilometer aan radarlijnen in kaart gebracht. De analyse van de data heeft vervolgens geleid tot het goed in beeld brengen van de voorheen ongekarteerde kabels en leidingen. Of het project gebruik gaat maken van bodemenergie hangt voor de ontwikkelaars van meer af dan of de bodemenergie toegepast kan en mag worden. Het haalbaarheidsonderzoek naar gesloten bodemenergie is in elk geval waardevol om verschillende manieren van warmte- en koudeopwekking af te kunnen wegen.

 

Resultaten grondradaronderzoek